24/5/13

Τέχνη και Ψυχική Υγεία,Κέντρο Ημέρας "Ανατολή".


 Ο Vincent Van Gogh πίστευε ότι κάθε ζωγραφικός πίνακας έχει τη δική του ζωή που πηγάζει από την ζωή του καλλιτέχνη. Οι εικαστικές τέχνες σκιαγραφούν το ψυχικό μας κόσμο, όνειρα, ελπίδες, προσδοκίες, φόβους, ανησυχίες, βαθιές σκέψεις και φαντασιώσεις. Στη ζωγραφική, μέσα από την αναπαράσταση μιας πραγματικής ή φανταστικής εικόνας, ο δημιουργός κατασκευάζει μια εικόνα του κόσμου όπως ο ίδιος τον βιώνει. Μια εικόνα που μπορεί να αντανακλά τις σκέψεις, τους συναισθηματικούς προβληματισμούς, βαθιές και ασυνείδητες ανάγκες που μέσα στην καθημερινότητα μπορεί να χαθούν.
Η ζωγραφική βοηθά το άτομο να ανακαλύψει δημιουργικές πτυχές της προσωπικότητάς του. Μέσα από την προβλητική δύναμη του αντικειμένου τέχνης, το άτομο ενώνει το παρελθόν με το παρόν ενώ ένα έργο τέχνης μπορεί να αποτελέσει μέσο επικοινωνίας με τους γύρω ενισχύοντας τη θεραπευτική και απελευθερωτική δύναμη της τέχνης στην ανθρώπινη ύπαρξη. Άλλωστε η θεραπευτική επίδραση της δημιουργικής έκφρασης στη ψυχική υγεία των ανθρώπων έχει αρχίσει να μελετάται από το 1940 από ομάδες ψυχοθεραπευτών και  καλλιτεχνών στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία.
Η τέχνη, η ψυχική υγεία και η θεραπεία συνδέονται διπλά. Αφενός υπάρχει ο κλάδος της εικαστικής ψυχοθεραπείας όπου η τέχνη χρησιμοποιείται για να αναδυθούν τα αυθεντικά συναισθήματα των ανθρώπων και αφετέρου η τέχνη από μόνη της μπορεί να είναι θεραπευτική καθώς μέσα από τη δημιουργική έκφραση αναδύονται ασυνείδητες σκέψεις και ανησυχίες. Ο καλλιτέχνης φτάνει σε κάθαρση χωρίς καν να το συνειδητοποιεί. Ένα δωμάτιο διακοσμημένο με πίνακες, αναφέρει ο Reynolds, είναι ένα δωμάτιο διακοσμημένο με σκέψεις. Έτσι η ζωγραφική μπορεί να ελαττώσει την εσωτερική συναισθηματική πίεση που φέρουν οι ενδοψυχικές συγκρούσεις και να αποφορτίσει την ένταση. Όταν οι σκέψεις και τα συναισθήματα δε μπορούν να εκφραστούν λεκτικά, έρχεται ο καθαρτικός χαρακτήρας της ζωγραφιάς, φέροντας ανακούφιση, ενθαρρύνοντας το άτομο να επικοινωνήσει.
Η ομάδα Ζωγραφικής στο κέντρο Ημέρας ΑΝΑΤΟΛΗ.
Το Κέντρο Ημέρας "Ανατολή" της ΑμΚΕ ΣΥΝΘΕΣΗ είναι μονάδα ψυχικής υγείας και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Απευθύνεται σε άτομα τα οποία ζουν στην κοινότητα και έχουν ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Ο κύριος στόχος του Κέντρου Ημέρας "Ανατολή" είναι η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και λειτουργική αυτονόμηση των ατόμων-μελών του προσφέροντάς τους ένα ασφαλές, ζεστό και δημιουργικό περιβάλλον, όπου τα άτομα-μέλη έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ατομικής και κοινωνικές τους δεξιότητες, να ενδυναμώσουν την αυτοεκτίμησή τους και να αλλάξουν συμπεριφορές και συνήθειες οι οποίες έχουν αποδειχθεί δυσλειτουργικές για την ζωή τους.
Η ομάδα ζωγραφικής είναι μία από τις ομαδικές δραστηριότητες που περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας. Η δημιουργία λοιπόν στην ομάδα αυτή δεν απαιτεί κανένα ιδιαίτερο "ταλέντο" στη ζωγραφική. Το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση να χρησιμοποιήσει κάποιος τα υλικά για να εκφραστεί προσφέροντας έτσι έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, μια διαφορετική "γλώσσα", τη γλώσσα της εικόνας και του συμβολισμού. Η ομάδα αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στα άτομα που δυσκολεύονται να εκφραστούν μέσω λόγου ή ακόμη σε αυτούς που στηρίζονται τόσο πολύ με το λόγο ώστε χάνουν επαφή με το συναίσθημα.
Το συντονισμό της ομάδας ζωγραφικής έχει αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια, ο κ.Μπιτσιός Σάκης, ο οποίος με την παρουσία του δημιουργεί μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και ασφάλειας ώστε τα μέλη της ομάδας να βιώνουν την απελευθερωτική δύναμη της ζωγραφικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου